Üdvözöljük a Hallgatói Számítógép Központ honlapján!

Adatvédelmi kérdések

E-mail címek

Több esetben (egyetemen belülről, illetve kívülről is) megjelenő kérdés és kérés a HSZK felé, hogy valamely hallgatóról, illetve hallgatói csoportról (pl. egy évfolyam, vagy egy Kar hallgatói) adjunk adatokat, listákat.

Ezúton szeretnénk teljesen nyilvánvalóvá tenni, hogy ilyen típusú kérdéseket és kéréseket nem szolgálunk ki. Ennek oka az Adatvédelmi jogszabályokban, illetve az egyetemi Adatvédelmi Szabályzatban keresendő. NEPTUNkód <=> e-mail cím átfordító listát sem adunk át.

Egyetemen belül itt ajánlunk olyan szolgáltatást, amely a problémát megoldhatja.

Egyéb, az operációs rendszer által szolgáltatott információk

Az operációs rendszer sajátossága, hogy bizonyos információkhoz (amelyek összekapcsolhatók valamely személlyel) hozzá lehet jutni. Mivel ezek az operációs rendszer normális működésének velejárói, ezért ezen információk elérhetők.

Ilyenek tipikusan:

  • távolról a finger által lekérdezhető adatok
  • belső felhasználó által a /etc/passwd fájlból kiolvasható adatok
Az üzemeltetők ezekhez további jelöléseket, bármiféle csoportosíthatóságot elősegítő információkat nem tesznek hozzá, senki számára ezeket nem adják át, és feltételezik, hogy aki ezeket (a megfelelő jogosultság birtokában) kiolvassa, az arra a célra használja fel az adatokat, amire azok eredetileg szolgálnak.

Részben az adatbiztonság kérdését is érinti, hogy felhasználóink számára alapértelmezésben úgy adjuk át a témaszámot, hogy egymás home könytárába a hallgatók nem láthatnak bele. Hogy ezen egy-egy felhasználó milyen lazításokat enged meg, az az ő egyéni joga.