Üdvözöljük a Hallgatói Számítógép Központ honlapján!

AntiSpam politikánk

A hozzánk érkező panaszok és felhasználói igények alapján kialakított üzemeltetési politikánkba nem fér bele a spam (kéretlen ill. nagy tömegű reklám, úgymond "ajánlat", "megkeresés", "értesítés", "tájékoztatás", ill. elárasztás) levélküldés eltűrése. Sem tőlünk kifelé, sem nekünk (felhasználóinknak) címezve.
(Fontos megjegyeznünk, hogy különbséget kell tenni a spam és a különböző vírusok nem kívánt, de semmiképpen sem büntetendő "eredményei" között! Ez itt ugyan nem a reklám helye, de a következő link segít eldönteni, hogy vírusról van-e szó.) (Vírusellenes intézkedéseinkről itt olvashat, felhasználóinknak ezt a lapot is ajánljuk elolvasni.)

Mi is az a spam?
Többféleképpen is megpróbálták definiálni. Itt olvashatjuk a Mail Abuse Prevention System illetve a spam.abuse.net definícióit (angol nyelvűek).

Az internetes világban sokféle automatikus spam szűrő módszert alkalmaznak. Mi ezek közül a következőket:

Egyrészt használjuk a következő adatbázisokat:

(Lényegük, hogy az ún. open relay gépekről, illetve olyan gépekről érkező leveleket nem engedjük be, amik ismert spam relay gépek. Ezek az adatbázisok folyamatosan karbantartottak, működési szabályaikról a honlapjukon lehet olvasni.)

További szűrések:

  • Nem veszünk át leveleket dinamikus címekről (a szolgáltatók sem javasolják hogy ilyenekről küldjön valaki, erre tartjálk fent a központi smtp szervereiket)
  • Nem veszünk át leveleket olyan címekről, amelyek bejegyzése a nameserverekben nem korrekt

Ezen felül alkalmazzuk a következő politikát:

Amennyiben spam-nek bizonyuló levelet a mi rendszerünkről indítva kap valaki, a kapott teljes levelet (fejléc+teljes tartalma) küldje el az abuse@hszk.bme.hu címre. Amennyiben sikerül azonosítani a valódi eredeti küldőt, abban az esetben ő büntetésre (súlyosabb esetben rendszer használatától való eltiltás) számíthat.

Amennyiben a mi felhasználóink áldozatként tapasztalnak ilyesmit, a kapott teljes levelet (fejléccel és teljes tartalmával együtt) elküldhetik a postmaster@hszk.bme.hu címre. (A fejléc a pine programból a "H" betű megnyomásával látható, ez után célszerű a forwardolás.) Ebben az esetben mi a következőképpen járunk el:

  • ha tudjuk (már megtapasztaltuk), hogy a küldő gép domain-jének (egyetemen belüli esetben subdomain) "abuse adminisztrátora" együttműködő, akkor értesítjük a történtekről őket, a továbbiakat rájuk bízzuk.
  • ha ilyen előzetes pozitív tapasztalatunk nincs, akkor a küldő gépet kitiltjuk, az abuse@domain, illetve postmaster@domain címre panaszlevelet küldünk. Amennyiben a panaszlevélben megadott címre (hszk-support[KUKAC]mail.bme.hu) (automatikus, illetve semmitmondó kivételével) érdemi válasz érkezik, a tiltást feloldjuk.
A (hallgatói) kérések arra is vonatkoztak, hogy legyen automatikus szabály arra is, hogy ez alól a korlátozás alól lehessen automatikusan kikerülni akkor is, ha nincs érdemi reakció. Erre a kérésre a következő szabályt tudtuk kidolgozni:
  • Első esetben a tiltás időtartama fél év, ezután feloldjuk.
  • Ha a feloldás után újra érkezik spam, akkor nincs automatikus feloldása az újabb tiltásnak.

Megkövetelt jogi háttér:
  • 1992. évi LXIII. tv. (A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról)
  • 2001. évi CVIII. tv. (Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről)
  • 1978. évi IV. tv. (Büntető törvénykönyv) egyes paragrafusai
Nem jogi, de szem előtt tartandó szabályok, irányelvek, cikkek:
Magyar bejegyzésű domainek, amelyek jelenleg tiltva vannak:

domainMikortólAz események krónikája
mmsz.hu
muszeroldal.hu
2002.09.16.Spamlevélre küldött panaszra azt válaszolta, hogy levelük nem spam, és nem reklám, hanem "tájékoztatás". Aggresszíven számonkéri, hogy nem vagyunk hajlandók az ő weblapjukra mutató linket felrakni. Egyetemszerte spammel továbbra is.


Az alábbi magyar domain-eknek már volt féléves tiltása:

amm.hu
mail01.axelero.hu
0660.hu
mx2.datanet.hu


Az alábbi magyar domain-ekből érkezett már spam, de értesítésünk nyomán tett kooperatív intézkedés alapján az "együttműködő" kategóriába sorolhattuk őket:

domain
datatrans.hu
blazearts.hu
sapientia.hu
externet.hu
sth.szte.hu

Köszönet nekik.


Végül: Harcoljunk a spam robotok ellen!